Brief namens het bestuur: ‘We blijven de schouders eronder zetten’

1 mei 2020

Beste leden van de PvdA afdeling Emmen,

Het is vandaag 1 mei, en we zouden de Dag van de Arbeid vieren, ook in het teken van 75 jaar vrijheid. Maar daar kwam het coronavirus tussen, en nu kunnen we niet samenkomen, maar wel aan en om elkaar denken. En daarbij ‘zijn de gedachten vrij’.

We denken aan alle mensen, die zich zorgen maken over de toekomst. Niet alleen zorgen over gezondheid, maar ook over school, werk, inkomen, wonen en bestaan als oudere. We denken ook aan mensen, die zich vaak met gevoel van dreiging toch inzetten om deze maatschappij draaiende te houden. In de zorg, het onderwijs, de voedselvoorziening, de afvalverwerking, onderhoud en schoonmaak, vervoer en transport, brandweer en politie, veiligheid en handhaving, openbaar bestuur en dienstverlening, energie- en watervoorziening.

We denken ook aan mensen, die door de omstandigheden gedwongen worden niet meer te mogen of te kunnen werken of ondernemen. Er zijn wel financiële overbruggingsmaatregelen, maar vaak net niet van toepassing of ontoereikend.

We denken aan de cultuursector, die in deze crisis ten onder dreigt te gaan, maar wellicht hard nodig is om met verbeeldingskracht troost en perspectief te bieden. We denken ook aan de kwetsbare mensen in onze samenleving, waarbij deze crisis extra hard aankomt vanwege verlies van contacten en structuur.

We merken, dat de samenleving van voor de crisis ernstige tekortkomingen had. De marktwerking, individualisering en privatisering hebben de nodige sporen achter gelaten. Tweedeling in de
maatschappij en op de arbeidsmarkt, woningnood, taalachterstand en armoede, de crisis is ook als een vergrootglas opgetreden Maar wij binnen de PvdA in de gemeente Emmen willen ook vooruit durven kijken. Met gevoel en verstand, met hart en ziel werken aan een saamhorige en solidaire samenleving in de gemeente Emmen. We willen leren van de dingen die goed waren, maar ook van die verkeerd zijn gegaan. Ertoe bijdragen, dat er een samenleving ontstaat, waarin iedereen erbij hoort.

Gelukkig hebben we binnen de PvdA-Emmen een daadkrachtige en oplettende gemeenteraadsfractie en twee wethouders, die er ook in deze barre tijden staan. Het worden niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk moeilijke tijden. Het is maar de vraag in welke mate de landelijke overheid de gemeenten bijspringt. Het blijft zeker een vraag hoe de opgelopen schade of achterstand bij de zorg, het midden- en kleinbedrijf en de werkgelegenheid kan worden hersteld of ingelopen.

Maar we willen er zelf ook de schouders onder blijven zetten, ook al zullen we de provinciale en landelijke politici blijven bestoken. Daar hebben we jullie als leden van de PvdA hier in de gemeente Emmen bij nodig. Ga meedenken om het leren te bevorderen, om problemen te signaleren en wellicht mogelijke oplossingen aan te dragen.

Binnen de PvdA is onlangs een idee voor Digitale Huiskamergesprekken ontwikkeld, maar ook een mogelijkheid voor digitaal veilig vergaderen, stemmen en besluiten nemen: Samen Online. We
komen daar met een mailing op 12 mei op terug.

We wensen ieder moed en sterkte in deze moeilijke tijden toe, maar ook een goede zorg wanneer het virus toch toeslaat. Pas op jezelf en kijk ook waar mogelijk naar een ander om. En laat voor ons deze eerste mei voortaan een dag zijn, waarop we niet alleen denken aan mensen die werken, maar ook aan hen die werk of dierbaren hebben verloren. Maar ook de dag waarop we onze gedachten de vrije loop kunnen laten nemen, en de verbeelding het wint van het virus.

Namens het bestuur,

Sander Klamer, uw voorzitter.

Waar ben je naar op zoek?