Door Henk Jeurink op 12 maart 2013

Politiek en politiek – maart 2013

Deze Rooie Draod staat vol met voorbereidende informatie over de raadsverkiezingen in 2014. Als voormalig secretaris weet ik dat op de huidige secretaris een hele hoop werk gaat afkomen. Maar dat is niet het ergste. Met vereende krachten is daar veel aan te doen.

Maar hoe krijgen of liever gezegd hoe houden we onze kiezers vast. Binnen de gemeente hebben we een stevig aan de weg timmerende oppositie. Ik heb het dan over de Drentse Ouderen Partij (DOP), Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE) en Wakker Emmen(WE), samen goed voor 8 zetels. Ik ben erg ingenomen met partijen die niet kritiekloos achter welke gemeentelijke coalitie dan ook aanlopen.

Regelmatig wordt ik door de fractievoorzitter van één van deze oppositiepartijen gemaild met het dringende verzoek de column van collega-oppositiepartij vooral niet te missen. Ik ben daar onderhand mee opgehouden. Het is me te veel op de persoon gericht. Hoewel ze de laatste tijd een nieuwe stijl hebben ontwikkeld. De-elkaar-hetgraf-in-prijzen-stijl. Het ergste vind ik dat hun columnisten zich niet bekend maken. Wie gaat er schuil achter deze burgers of zijn het misschien burgers uit andere streken. Als columnist is het toegestaan dat je de zaken scherper aan de orde stelt.

Daar tegenover staat dat als je de oren gewassen krijgt, je ook op die persoon moet kunnen reageren. Dan is het wel zo fatsoenlijk dat de namen van de columnisten bekend zijn. Persoonlijk vind ik het onverteerbaar dat misschien wel één van hun columnisten voor een democratische vakbond werkzaam is.

De BGE-columnisten noemen Harry Leutscher van LEF ‘laf’ Een woordgrapje van columnisten die zelf te laf zijn om open kaart te spelen. Wakker Emmen weet alles beter en staat altijd met haar commentaar klaar. Toch hebben ze met René van de Weide een belofte in huis om bestuursverantwoording te dragen. De partij van René zou wel eens voor een ommekeer in het politieke krachtenveld in Emmen kunnen zorgen. Ze doen alsof ze een gruwelijke hekel aan vuile handen hebben. Maar de met onschuld gevulde waskom staat in Klazienaveen al klaar.

Het 3 zetels vertegenwoordigende Groen Links (GL) en Socialistische Partij (SP) schurken steeds vaker bij de aan de weg timmerende oppositie aan. Christen Unie (CU) is vooral bezig met het uitdragen van het beste rekenjongetje van de klas. Ook als nestor maakt hij met 1 zetel het college het niet al te moeilijk. D66 (2 zetels) voert haar eigen politiek. Oppositie voeren is voor hen geen doel op zich. Zij zijn ‘supporters’ van de gemeente. Dat kan ook worden gezegd van LEF. Waar blijft de op haar grondvesten trillende politiek van deze ‘verdoolde’ liberaal.

De coalitie wordt in Emmen gevormd door de VVD (4 zetels), het CDA (9 zetels) en de PvdA (11 zetels). Veel zal afhangen van de onderlinge verstandhouding. CDA en PvdA verliezen terrein. Ook de VVD is over haar grootste populariteit heen. Deze partijen kunnen voor het behouden van een stabiele en werkbare meerderheid hooguit vier zetels verliezen. Is dat niet het geval, dan wordt er stuivertje gewisseld of komt er aanvulling van de coalitie. Volgend jaar zal onze partij de grootste oppositie uit eigen gelederen ondervinden.

Dit kabinet is niet gezien. Dat breekt ons op. Het partijbestuur, waaronder Bouke Arends, wil niet luisteren naar de roep om meer sociale gerechtigheid. Het zal ons er naar vergaan.

Henk Jeurink

Henk Jeurink

Laan van het Kwekebos 229 7823 KE  Emmen

Meer over Henk Jeurink