PvdA blij met Uitvoeringsplan Regiostad

20 mei 2022

In de commissievergadering Bestuur, Middelen en Economie werd op 19 mei het Integraal Uitvoeringsplan Regiostad Emmen besproken. Aanleiding hiervoor is de bijdrage die de Provincie ter beschikking stelt uit het Regiostedenfonds (RSF). Die bijdrage moet worden verwerkt in de begroting van de gemeente inclusief een verdeling van budgetten over de diverse projecten die deel uitmaken van het plan.

Tijdens de behandeling in de commissie werd aan de hand van een presentatie duidelijk wat het plan precies inhoudt. Dat is opgedeeld in drie grote ‘blokken’. Bijna zeven miljoen euro wordt geïnvesteerd in de fietsbereikbaarheid van Emmen en ruim negen miljoen in het hart van de binnenstad. Een zogeheten ontwikkelfonds krijgt ruim een miljoen. Dat laatste fonds wordt onder anderen besteed aan de transformatie van leegstaande winkelgebieden in het centrum. 

De commissie was overwegend positief over het plan. Ook de PvdA is blij met de beschikbare gelden en de mogelijkheid om een groot aantal projecten uit te voeren waarmee Emmen weer een nieuwe impuls krijgt. 

Maar er waren ook kritische geluiden, met name over de wijze waarop de budgetten en de gelden van de provincie waren verdeeld over de diverse projecten. De raad behoudt zich het zogeheten budgetrecht voor om hier een laatste stem in te hebben. Daarnaast waren er zorgen over de mogelijke risico’s met name door toename van kosten of problemen in de uitvoering. De fractie van de PvdA deelt deze zorgen.

Op 2 juni praat de raad verder over dit plan in de raadsvergadering. In die vergadering staat ook het Coalitieakkoord tussen Wakker Emmen en de PvdA op de rol. 

Waar ben je naar op zoek?