PvdA Emmen wil actieplan ziekenhuiszorg

6 december 2017

De fractie van de Partij van de Arbeid in Emmen wil dat het college samen met de Treant zorggroep een actieplan opstelt om de dienstverlening op korte termijn en in de toekomst veilig te stellen.

Directe aanleiding is het sluiten van de kinderafdeling en verloskunde in het ziekenhuis in Emmen. Fractievoorzitter Raymond Wanders: “We hebben begrepen dat dit onder meer te maken heeft met een tekort aan kinderartsen. Na een tekort aan huisartsen dreigt dit nu dus ook voor specialisten. Wat ons betreft vraagt dit om gezamenlijke acties om dit probleem de wereld uit te helpen. Het sluiten van deze afdelingen heeft vele gevolgen, onder meer voor andere artsen zoals gynaecologen en zelfstandig gevestigde verloskundigen en daarmee voor de dienstverlening aan de inwoners. Zij moeten kunnen vertrouwen op goede ziekenhuiszorg.”

Wanders denkt bijvoorbeeld aan plannen waarbij het ook voor partners van artsen aantrekkelijk wordt om zich te vestigen in Emmen. “Naar verluidt speelt onder meer het ontbreken van een baan voor de partner een belangrijke rol. Laten we kijken welke rol de gemeente hierbij kan vervullen.”

Vorige week stuurde Treant de gemeenteraad nog een brief over mogelijke nieuwbouw van een ziekenhuis op een centrale plek in het verzorgingsgebied. “Wij willen graag serieus en constructief het gesprek aan met Treant over de toekomst van de ziekenhuiszorg in Emmen. Bijvoorbeeld over bereikbaarheid met het openbaar vervoer, opleidingen en andere zaken die kunnen helpen ziekenhuiszorg hier kwalitatief op niveau en bereikbaar te houden. Alleen moet nu eerst wel deze, wat de PvdA betreft, basisvoorziening weer op orde. Je moet gewoon in Emmen kunnen bevallen.”