“Als je echt iets wilt verbeteren moet je in de politiek”
In maart volgend jaar worden de gemeenteraadverkiezingen weer gehouden. In Emmen is de voorlopige kandidatenlijst van de PvdA bekend gemaakt met als opvallende nieuwkomer op nummer acht, de 24-jarige Tim Smit. Over het vooroordeel dat politiek saai is kan hij kort zijn: “Je kunt politiek zo leuk maken als je zelf wilt.” Maar wat vindt hij zelf zo leuk aan politiek?
Door Lisa Boonstra
Het is typisch herfstweer deze middag. Ik ontmoet Tim in café Markant in Emmen. Terwijl het buiten regent en al donker wordt gaan we voor in het cafe zitten en bestellen wat te drinken. De 24-jarige masterstudent Sociologie is geboren en getogen in Emmen, op dit moment woont hij in Parc Sandur. De PvdA-kandidaat is ook lid van de Jonge Socialisten (JS). “Er zijn hier heel weinig jongeren politiek actief, terwijl ze dit wel interessant vinden”, aldus Tim.
Hoe ben je geinteresseerd geraakt in de politiek?
“Dat is eigenlijk best een leuk verhaal. Mijn broertje heeft, toen hij nog op de basisschool zat, een actie opgezet tegen de steun van Nederland bij de oorlog in Irak vanwege massavernietigingswapens. Met die actie heb ik hem geholpen. We verzamelden handtekeningen en verspreidden pamfletten in Emmen. Uiteindelijk wilden we de handtekeningen aanbieden aan Balkenende (toen nog minister-president), maar die voelde daar niet zo veel voor. We zijn toen naar Femke Halsema (toen nog fractievoorzitter van GroenLinks) gegaan en hebben haar de handtekeningen aangeboden, zij heeft ze meegenomen naar de Tweede Kamer. Ze heeft mij en mijn broertje ook uitgenodigd om een keer naar de Tweede Kamer te komen, ik was toen ongeveer 14. Toen ik dat allemaal zag dacht ik: ‘Als je echt wat wilt verbeteren in een land moet je in de politiek.’ Zo is mijn interesse eigenlijk echt begonnen. Ik ging toen ook bij DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks en was daar veruit de jongste met mijn 14 jaar.”
Inmiddels zit je bij de Jonge Socialisten en de PvdA, waarom ben je overgestapt?
“Ik heb eigenlijk altijd al sympathie gehad voor de Partij van de Arbeid. Mijn opa was wethouder namens deze partij. Hij was ook dominee, een rode dominee dus en deed veel voor de minder bedeelden. Mijn vader is ook lid van de PvdA. Op 16-jarige leeftijd ben ik tijdens verkiezingstijd naar een bijeenkomst geweest van deze partij en heb een gesprek gehad met Wouter Bos. Dat was nog best lastig tussen alle camera’s door. Na dat gesprek heb ik de partijprogramma’s van PvdA en GroenLinks (GL) eens naast elkaar gelegd en heb toen gekozen voor PvdA. Dat kwam voornamelijk omdat GL meer een one-issue partij is gericht op mileu en natuur. Ik kan mij goed vinden in de uitgangspunten van de sociaaldemocratie. Iedereen heeft namelijk recht op een normaal bestaan en we moeten mensen helpen als het even tegenzit. Iedereen moet de kans krijgen zijn of haar talenten te benutten. De nadruk van de PvdA op de werkgelegenheid, dat vind ik belangrijk. De tweede reden voor de overstap was dat de organisatie een rommeltje was bij DWARS. Ik herinner me een congres van DWARS in een kraakpand. Toen de stroom uitviel begon er iets te roken en moesten we op straat verder vergaderen.”
Ben je altijd even actief geweest bij deze partijen?
“Ik heb altijd veel gedaan, maar mijn studie ging voor. Toen ik net bij JS zat, was ik heel actief en reisde ik het hele land door om mee te doen aan verschillende activiteiten. Daarna werd ik al snel geselecteerd voor de Masterclass Jong Politiek Talent. Er was met mij nog één iemand uit het noorden, we waren met vijftien mensen in totaal. Tijdens deze masterclasses heb ik colleges gevolgd van en ontmoetingen gehad met onder andere toenmalig minister van financiën Wouter Bos, Job Cohen die toen nog burgemeester van Amsterdam was en Agnes Jongerius van de FNV. Ook heb ik workshops debatteren gegeven op verschillende middelbare scholen en ben ik enkele keren jurylid geweest bij debatten. Verder heb ik verschillende cursussen gevolgd, waaronder twee raadslidmaatschap cursussen. Dit jaar heb ik meegedaan aan de Rotary Youth Leadership Award die in Emmen werd georganiseerd. Daar ben ik toen tweede geworden. (RYLA richt zich op de ontwikkeling van leiderschapscapaciteiten van jonge mensen tussen de 18 en 30 jaar.) Het afgelopen jaar heb ik veel meegelopen met een oud-minister, leider van Europarlementdelegatie, Statenlid en wethouders in Groningen en Emmen. Ik liep veel mee bij de gemeente en de raad om te zien hoe alles nu eigenlijk in het echt werkt. Ik heb gezien dat je als gemeenteraadslid eigenlijk elke avond wel bezig kunt zijn, maar dat hoeft niet. Toch is het best wel druk en gaat er veel tijd in zitten.”
Hoe ben je bij de PvdA Emmen op de kandidatenlijst beland?
“Ik ben een aantal keer gevraagd in Emmen, ook in Groningen. Maar ik had geen tijd want mijn opleiding ging voor. Nu ga ik het laatste half jaar van mijn opleiding in en als de verkiezingen zijn ben ik bijna klaar. Nu kon het dus wel. Ik moest kiezen tussen Emmen en Groningen, door beide werd ik gevraagd om mee te doen. Ik heb de verkiezingsprogramma’s naast elkaar gelegd en vond dat er meer uitdaging is in Emmen. In Groningen is ook veel te doen, maar de uitdagingen in Emmen zijn net iets dringender in mijn beleving. Ook ben ik blij dat ik het boegbeeld voor jongeren kan zijn voor deze partij in Emmen. Er zijn niet veel jongeren die hier in de gemeenteraad zitten. Ik heb inmiddels veel ervaring, maar de huidige leden ook. Ik zeg altijd: Ouderen zijn er voor de ervaring, jongeren om hen scherp te houden”.
Wat zijn de belangrijkste punten waar je je voor in gaat zetten in Emmen?
“Werkgelegenheid en dan voornamelijk het bestrijden van jeugdwerkloosheid in deze regio. De werkloosheid groeit en de gemeente wil graag de werkgelegenheid behouden en versterken. Daarvoor moet de jeugd meer kansen krijgen. Iets wat mij opvalt is dat er veel technici gezocht worden en er veel jonge technici klaar zijn met school en werkloos zijn. Daar gaat dus iets mis. De aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt is iets waar ik me hard voor wil maken. Dat doen we met de PvdA Emmen nu ook al met een speciaal potje. Ook vind ik dat we Emmen aantrekkelijk moeten voor ondernemers. Veel mensen vinden Emmen een mooie omgeving om te wonen en een gezin te beginnen. Daarom moeten we de werkgelegenheid behouden en versterken. Naast dit punt vind ik ook jeugdzorg erg belangrijk. Want nu loopt het daar vaak mis, mensen zijn achttien en komen ineens in de volwassen zorg terecht. Dan raken ze begeleiders kwijt, soms zijn dat de enige mensen waarmee ze praten. Dat moet dus beter bij elkaar aansluiten. Ik wil ook graag met de jongeren uit Emmen in gesprek en op bezoek gaan bij scholen. Op die manier kunnen wij als partij iets voor hen betekenen. Dat doen we niet hypocriet twee weken voor de verkiezingen, maar het hele jaar door. Je moet als partij zichtbaar zijn en uitleggen wat je doet en hoe je dingen probeert te regelen voor mensen. Dit doet de PvdA het hele jaar door met ‘PvdA on tour’.”
Je staat nu op de (voorlopige) kandidatenlijst, heb je de ambitie om later in de nationale politiek te werken?
Tim valt even stil, maar na een korte aarzeling: “Ja, dat zou ik wel willen, maar een carrière in de politiek kun je niet plannen. Je moet gekozen worden en dat is altijd afwachten. Ik zou het op dit moment wel erg leuk vinden, maar als mijn persoonlijke situatie verandert in de toekomst kan mijn carrièreperspectief ook mee veranderen. Maar ik heb wel de ambitie om van Nederland een beter land te maken, je moet je idealisme zo breed mogelijk houden. Tijdens het meelopen met de wethouders in Emmen en Groningen afgelopen jaar, maar ook tijdens masterclasses van Wouter (Bos red.) heb ik wel gezien dat het erg druk is om in de politiek te werken. Je bent er overdag én ’s avonds erg druk mee. Ik ben erg blij dat de mogelijkheid bestaat dat ik in de gemeenteraad kom, want de raad is het hoogste orgaan in de gemeente. Je kunt daar zorgen dat dingen veranderen. Ik vind het een eer om op de kandidatenlijst te staan, maar het is natuurlijk afhankelijk van de kiezers of ik ook echt in de raad zit straks.”
Het is inmiddels helemaal donker buiten. De thee is op, de lichten gedimd en het begint druk te worden in de Markant. Tijd om naar huis te gaan. Helaas is de regen niet gestopt. Tim gaat door naar zijn volgende afspraak. Na 19 maart volgend jaar zal hij weten of hij een plekje in de gemeenteraad van Emmen heeft bemachtigd of niet.
(Eerder gepubliceerd in Punt Uit.)