Door Raymond Wanders op 9 december 2016

Alle hens aan dek voor Samira

Woensdagochtend om 7 uur is de familie Moradi van het bed gelicht. Ze kregen na een verblijf van 5 jaar een uurtje de tijd om afscheid te nemen van hun vrienden en om hun spullen in te pakken. Daarna zijn ze overgebracht naar het detentiecentrum in Zeist. Daar moeten ze nu wachten tot het vliegtuig maandag om 12 uur vertrekt om hen naar Afghanistan te brengen.

De familie Moradi bestaat uit vader Hassan (31), moeder Zarmina (29), Samira (9), Mohammad (7) en Khadijeh (5). Sinds 2009 verblijft het gezin in Nederland. En nu dreigen ze dus te worden uitgezet.

 Op 1 december jl. werd voor Samira een procedure gestart in het kader van “verwesterde Afghaanse meisjes”. Het feit dat dit dus een aparte procedure zegt al iets over de situatie waar we de kinderen naar toe willen sturen. Echter bij de IND was schijnbaar de aanvraag nog niet officieel geregistreerd en dus ging men over tot een uitzettingsprocedure. Het gezin werd in detentie gezet in afwachting van het vliegtuig.

 Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning op grond van verwesterde Afghaanse meisjes moet het meisje 10 jaar zijn en 8 jaar in Nederland zijn. Hoewel de aanvraag woensdag nog niet geregistreerd was, nam de IND op donderdag al een besluit: afgewezen.

 Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit te maken heeft met het willen doorzetten van de uitzetting. Samira wordt namelijk op 15 januari 10 jaar oud en in februari 2017 is ze 8 jaar in Nederland. Ik heb contact gezocht met de advocaten van Samira en haar ouders, Defence for Children en onze kamerfractie. We moeten voorkomen dat Samira en haar familie maandag worden uitgezet. De angst bestaat zelfs dat Samira door de familie van haar vader wordt uitgehuwelijkt.

 Samira staat wat mij betreft symbool voor de kinderen die hun hele jeugd opgroeien in onzekerheid en angst. Daar worden mensen niet beter van. Het kinderpardon stelt eigenlijk niets voor, het beschermt kinderen niet. Het wordt tijd dat we laten zien dat we een beschaving zijn die kinderen die hier al bijna hun hele leven wonen een toekomst gaan bieden.

 

Raymond Wanders

Raymond Wanders

Leeftijd: 51 Woonplaats/wijk: Emmermeer Wat wil je de kiezer over jezelf vertellen? Ik ben geboren en bijna volledig getogen in de gemeente Emmen. Mijn wieg stond in Klazienaveen en het steeds groter wordende bed heeft in diverse dorpen en wijken van de gemeente gestaan. Ik heb eigenlijk nog nooit zo lang op dezelfde plek gewoond

Meer over Raymond Wanders